Har du uforløste pakken?

… eller har du lige pludselig – uforventet – fået penge tilbage i skat?

Begge dele kunne jo reelt være tilfældet – det er det bare sjældent.

I dette indlæg kigger vi på, hvordan du tjekker, om de forkortede links i SMS’en eller mailen er falske eller ægte.

Det er en hård tid at være pakke i. Der har i hvert fald aldrig været så mange uforløste “pakken,” rundt omkring, der helt ensomme ligger og venter på at blive “forløst.” På den anden side er det en god tid at være skatteborger i, da rigtig mange får penge tilbage i skat – eller det står der i hvert fald i de mange mails og SMS’er, der rammer vores indbakker i disse dage.

Det jeg selvfølgelig prøver at sige er, at der er rigtig mange mails og SMS’er i omløb – primært fra Post Nord og SKAT, eller det skal vi i hvert fald helst lokkes til at tro, så vi klikker på linket, der følger med disse beskeder.

For nyligt skrev jeg om, hvordan du bedst sikrer dig mod ransomware – og i det indlæg fortalte jeg også, hvordan du tjekker om et link er reelt eller falsk.

Dette er i princippet fortsættelsen, for i ovenstående indlæg beskrev jeg kun, hvordan man tjekker “almindelige links.”

Men det, der gør sig gældende for specielt de falske Post Nord beskeder og de falske beskeder fra SKAT er, at de benytter såkaldte Short Links – eller forkortede links. Disse links starter oftest med bit.ly eller goo.gl eller lignende.

Forskellen på disse links og på “almindelige links” er, at man med Short Links ikke kan se, hvor de reelt fører hen, før man har klikket på dem.

Men der findes heldigvis forskellige sider, hvor det er muligt at indsætte det forkortede link og få oplyst, hvor linket fører hen, uden at man bliver ført videre til selve siden.

https://validator.w3.org/ er en af disse sider, og her kan du indsætte både almindelige links og forkortede links, og få en beskrivelse af linket.

I nedenstående screenshot har jeg indsat et link, som kommer fra en af de falske Post Nord SMS-beskeder.

w3

Umiddelbart ser det ud som om, at linket ikke kan tjekkes, da der i teksten står “Sorry,” men hvis du kigger på det, jeg har markeret med gult, så kan du se årsagen til, at linket ikke kan tjekkes – nemlig at det er et “Android package archive” – altså en App til Android, med andre ord – og ikke et link til en hjemmeside.

Det link jeg har brugt ser således ud – og er et eksempel fra den virkelige verden – altså en modtaget SMS omkring “uforløste pakken”:

Forkortet link

Da det jo ikke giver mening, at man skal installere en App for at tjekke sin pakke og der ikke står noget i SMS’en om, at man skal installere noget, så er det med 100% sikkerhed en falsk SMS.

Der sker dog umiddelbart ikke noget ved at klikke på linket, så længe du i dine Android-instillinger har deaktiveret  installation fra “ukendte kilder.” I så fald kan du nemlig kun installere apps fra Googles butik “Google Play”.

Hvis du derimod prøver at indsætte dette link på W3’s validator: http://bit.ly/1zTV2FN – så vil du kunne se, at det er et link til Computerworld til en artikel der handler om, hvordan man forkorter links. I artiklen kan du også læse, hvorfor det i nogle tilfælde kan være helt reelt og en god idé at forkorte links.

Der kan sagtens stå en masse ERRORS og WARNINGS, når du trykker på “Check,” men det har ikke noget med selve linket at gøre – eller lødigheden af den side, som linket fører hen til. Det er W3 der validerer selve sidens kode – altså måden den er programmeret på, og her kan der evt. være fejl i sidens kode/sprog, men det er ikke advarsler omkring selve siden. 😉

Det du skal kigge på er altså, om linket fører dig hen til den side, beskeden omhandler.

Med andre ord: hvis det er en besked fra SKAT, men linket går til en udenlandsk side – så sletter du bare beskeden, og håber på, at du får penge tilbage i SKAT en anden god gang. 🙂

Del gerne dette indlæg, hvis du kender andre, der jævnligt er i tvivl omkring links og “skumle” beskeder på mail og SMS.

 

Bedste antivirus?

Bedste antivirus?

Hvilket er det bedste antivirus program? Overvejer du at investere i et antivirusprogram? Og er du i tvivl om, hvilket du i så fald skal vælge? Så er du ikke den eneste - og til bunken af spørgsmål hører også, om det er "nødvendigt" at betale for et antivirus program,...

Er mailen eller SMSen falsk?

Er mailen eller SMSen falsk?

Sådan tjekker du om en mail eller SMS er falsk eller ægte Dette indlæg er en sammenskrivning af 2 tidligere indlæg, da der stadig er rigtig mange, der kommer i tvivl omkring dette emne. De 2 tidligere indlæg kan du finde her: Sådan tjekker du forkortede links Sådan...

Sådan kan du begrænse indhold på YouTube

Sådan kan du begrænse indhold på YouTube

Styr indholdet på YouTube (Dette er en omskrivning af Berlingskes artikel fra sidste år - du kan læse Berlingskes artikel her) Hvis dine børn har en iPad eller en tablet, og du en gang imellem benytter YouTube som babysitter ( 😉 ) har du sikkert tænkt over, hvordan...

Sådan beskytter du dig bedst mod ransomware

Sådan beskytter du dig bedst mod ransomware

Betal ved bitcoin-kasse 1 tak Version2 skrev tidligere i dag om, at selv børn kan finde ud af at kreere ransomware - og dermed kryptere din computer eller i værste fald lukke din virksomhed - med mindre du altså betaler løsesummen på omkring 3.000 kroner, for at få...